OSNIVAČKA SKUPŠTINA CRNOGORSKE PANEVROPSKE UNIJE

OSNIVAČKA SKUPŠTINA CRNOGORSKE PANEVROPSKE UNIJE

Crnogorska panevropska unija je utemeljena na osnivačkoj skupštini  17. maja 2016. godine, u kongresnoj dvorani Hotela „Podgorica“, uz prisustvo preko 150 gostiju i članova iz raznih krajeva Crne Gore. Prisutnima se ispred Inicijativnog odbora obratio mr Vladan Lalović, pokretač inicijative osnivanja Crnogorske paneuropske unije, koji je izrazio zadovoljstvo osnivanjem ogranka Panevropske unije u Crnoj Gori: „ Za nepunih pola godine prešli smo puni put od ideje do pokreta, kada sam na njegovom početku razgovarao sa prof. Topićem, članom predsjedništva MPEU o mogućnostima formiranja crnogorskog ogranka. Razgovori koji su uslijedili sa pojedinim uglednim ličnostima dali su mi za pravo da trebamo krenuti u realizaciju ideje i formirati organizacioni oblik kroz koji bismo u Crnoj Gori promovisali panevropske vrijednosti: jedinstva, slobode i solidarnosti – koje predstavljaju moto Panevropske unije.

To su vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u našem narodu, koji je ispisujući svoju hiljadugodišnju sagu borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka doprinio univerzalnoj baštini ljudskog duha iz rana svog bitisanja. Često se govori o humanizmu, koji treba da se iznova probudi u ovom vremenu. To je dostojno hvale, ali takav zahtjev ne kazuje mnogo. Ne može da bude govora o dubokoj ljudskosti, ako ne zakoračimo na put čovječanstva na kojem ćemo sresti čovjeka što često stenje pod bremenom ćudljive sudbine – jer je ovaj svijet na nesreću stvaran, što bi rekao veliki Borhes“. Mr Lalović je istakao da je ideja Panevropske unije čvrsto utemeljena na bitnim načelima evropskog jedinstva, supsidijarnosti i bogatog nasljeđa grčke filozofije, rimskog prava i evropskog humanizma i kulture.

Dva osnovna prioriteta Panevropskog pokreta danas su stabilizacija Evropske unije i njeno dalje proširenje na ostatak kontinenta. Crnoj Gori je neupitno mjesto u ujedinjenoj Evropi sjutrašnjice. Zapravo, mi ne idemo tamo, jer smo oduvijek bili njen dio, samo što smo to kroz neblagonaklonu prošlost znali zaboraviti, kao što je i ona često zaboravljala na nas. Poslužiću se jednim fragmentom vjerovatno najbriljantnijeg književnog pera i velikana svjetske misli Fjodora Dostojevskog koji ovako poručuje svojim sunarodnicima: mi ipak nikako ne treba da se odreknemo Evrope. Evropa je naša druga otadžbina – ja prvi strasno to ispovijedam, i uvijek sam ispovijedao. I čim Evropljani opaze da smo počeli da poštujemo svoj narod i kulturu, odmah će i oni početi da poštuju nas. I zaista, što se jače i samostalnije razvijemo u svom nacionalnom duhu, to ćemo jače i bliže shvatiti evropsku dušu; a zbliživši se s njom, postali bismo joj razumljivi kao sami sebi.

Za predsjednika CPEU izabrana je prof. dr Gordana Đurović, a za Generalnog sekretara mr Vladan Lalović. Predsjedništvo je sastavljeno je od uglednih intelektualaca i profesora Univerziteta. Na Skupštini su još formirani Nadzorni odbor i Sud časti.