MEĐUNARODNA PAN-EVROPSKA KONFERENCIJA U OSIJEKU (20-22. OKTOBAR 2017)

MEĐUNARODNA PAN-EVROPSKA KONFERENCIJA U OSIJEKU (20-22. OKTOBAR 2017)

Proteklog vikenda u Osijeku je održana međunarodna pan-evropska konferencija pod naslovom “Dissolution of Empires – Totalitarian systems – World War II – Creating the European Union and Schengen Europe“.

Tokom trodnevne konferencije, u svečanoj sali Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Štrosmajera, govorili su brojni učesnici a među njima i predsjednica CPEU prof dr Gordana Đurović. Na konferenciji je govorio predsjednik Međunarodne Pan-Evropske unije Alan Teranoar,generalni sekretar Međunarodne Pan-Evropske unije prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske panevropske unije akademik Mislav Ježić Prisutnima se obratila potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, europarlamentarke Ana Zaborska, Marijana Petir, Dubravka Šuica, saborski zastupnik Davor Ivo Štir i mnogi drugi.

Više od stotinu učesnika iz petnaest evropskih zemalja, uključujući i delegaciju Crnogorske panevropske unije, u tekstu usvojene deklaracije, osudili su totalitarne poretke, narastajuće nacionalističke i populističke pokrete širom Evrope te iznijeli svoje stavove o aktuelnom političkom trenutku u EU i funkcionisanju šengenske Evrope. Na skupu se još govorilo o istoriji i budućnost Europe kao i o ideji panevropskog pokreta i izazovima s kojima se susreće savremena Evropa. Posebno je naglašena važnost i uloga mladih u društvu.

Govornici su se osvrnuli i na organizaciju Pan-Europske unije i odnos prema sadašnjoj situaciji sa svim izazovima, uključujući izlazak Velike Britanije iz EU, migracijske krize i razloge migracijske krize, reformu EU, jačanje desničarskih ideja, pokreta i populističkih strujanja, i izgledima ulaska prostalih država regiona u EU.

U sklopu trodnevnog zasijedanja održana je i Skupština Međunarodne paneuropske unije na kojoj su usvojeni izvještaji o radu ovog najstarijeg pokreta koji od 1923. zagovara sve-evropsko jedinstvo naroda i država.