SAOPŠTENJE: održana debata Crnogorske panevropske unije u EU Info centru: „30 godina Programa Žan Mone i perspektiva proširenja EU“

SAOPŠTENJE: održana debata Crnogorske panevropske unije u EU Info centru: „30 godina Programa Žan Mone i perspektiva proširenja EU“

Debata na temu evropskih integracija sa diplomatskim predstavnicima evropskih zemalja održana je u četvrtak 11. aprila 2019. u organizaciji mladih Crnogorske panevropske unije i uz podršku EU info centra. Naši sagovornici su bili NJ.E. gospodin Ferdinand Nađ, ambasador Rumunije u Crnoj Gori i gospodin Loran Gonsalves, otpravnik poslova u ambasadi Republike Francuske u Crnoj Gori, uz fasilitaciju prof. dr Gordane  Đurović, predsjednice Crnogorske panevropske unije.

Prof. Gordana Đurović, istakla je da je debata prvenstveno posvećena obilježavanju tridesetogodišnjice uspješnog sprovođenja EU programa Žan Mone (Jean Monnet) širom svijeta. Program je pokrenut 1989. godine i podržava akademska istraživanja o evropskim integracijama i komunkacijama vezanim za Evropsku uniju. Sprovodi se u u 87 ​​zemalja i podstiče dijalog između akademika, donosilaca odluka i aktera civilnog društva širom svijeta. Trenutno pola miliona mladih ljudi širom svijeta, učestvuje u ovim aktivnostima. Crnogorska panevropska unija trenutno sprovodi dva projekta Žan Mone, u oblastima održivog razvoja i boljih komunikacija evropskih integracija, s toga je u čast 30. godišnjice programa i organizovala ovu debatu, istakla je prof. Đurović.

 NJ.E. gospodin Ferdinand Nađ, ambasador Rumunije u Crnoj Gori se osvrnuo na prioritete i perspektive rumunskog predsjedavanja Savjetom EU tokom perioda 1 januar – 30 jun 2019. pod motom „Kohezija – Zajednička Evropska Vrijednost“, te posebno istakao da će jedan od prioriteta biti podrška zemaljama Zapadnog Balkana članstvu u EU. Na putu integracija, Crna Gora je uvijek imala i imaće snažnu podršku Rumunije, istakao je ambasador Nađ. Sa druge strane, najavio je i Konferenciju za mlade koja će se održati krajem maja u  Bukureštu, gdje će se diskutovati o mobilnosti mladih, zapošljavanju i zloupotrebi lažnih vijesti prema mladima na društvenim mrežama.

Gospodin Loran Gonsalves, otpravnik poslova u ambasadi Republike Francuske u Crnoj Gori je takođe  istakao francusku podršku procesu integracija Crne Gore, a u dijelu svog izlaganja osvrnuo se i na  aktuelna dešavanja u Crnoj Gori i regionu, slična događanja u Francuskoj, a dao je osvrt i na zaostavštinu Žan Mone i značaj ovih projekata. U dijelu svog izlaganja osvrno se na bogato iskustvo u različitim zemljama našeg regiona, te istakao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu i najavio  otvaranja francuske razvojne agencije.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je debata, na kojoj su mladi CPEU i drugih organizacija, kao i studenti sa Univerziteta Crne Gore postavljali brojna pitanja uvaženim gostima. Debata je dio projekta Crnogorske panevropske unije posvećenog boljoj komunikaciji o EU u panevropskim društvima (CEPES projekat), a realizuje se kroz seriju debata sa evropskim diplomatama koji borave i rade u Crnoj Gori.