ODRŽANA DEBATA SA AMBASADOROM SLOVENIJE „SLOVENIJA: ZAVRŠETAK PREDSJEDAVANJA SAVJETOM EU“

ODRŽANA DEBATA SA AMBASADOROM SLOVENIJE „SLOVENIJA: ZAVRŠETAK PREDSJEDAVANJA SAVJETOM EU“

Crnogorska panevropska unija u saradnji sa Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori, u prostorijama EU Info Centra organizovala je novu debatu u okviru serije tradicionalnih druženja sa evropskim ambasadorima. Ovoga puta, gost je bio slovenački ambasador Gregor Presker, koji je izlagao na temu završetka predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije.

Moto slovenačkog predsjedavanja sadržan je u poruci „Zajedno. Otporna. Evropa“, i u fokusu je imao pospandemijski oporavak, što nije bio ni malo jednostavan zadatak u ukupnim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima. Evropa se bavila oporavkom svojih ekonomija, ali i vladavinom prava u nekim zemljama, pretvaranjem zdravstvene krize u novi izazov – borbu za zelenu i digitalnu Uniju, stavljanje otpornosti EU u širu perspektivu, kao i upravljanjem evropskim dijalogom o budućnosti Unije, u kojoj učestvuju i zemlje naše regije.

Ambasador Presker istakao je da je Slovenija zadovoljna ostvarenim rezultatima predsjedavanja Savjetom EU u ovom periodu, te da je poseban prioritet za Sloveniju bilo i pitanje politike proširenja i Zapadni Balkan.

Poruke sa Brdo samita EU-Zapadni Balkan održanog početkom oktobra u Sloveniji bile su jasne – vrata EU su otvorena, Unija podržava proces i kroz investicioni plan i zelenu agendu za region, a najkraći put vodi kroz jačanje vladavine prava i ekonomske integracije.

Završetak Predsjedavanja za zemlje regije simbolično je predstavljen usvajanjem zaključaka Savjeta za opšte poslove o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja prije dva dana u Briselu, na čijim su se marginama održale i medjuvladine konferencije sa Crnom Gorom i sa Srbijom.

Bila je to druga tzv. politička medjuvladina konferencija Crne Gore ove godine, održana na principima nove metodologije, uz očekivanja da će se privremena poglavlja vladavine prava dostići dodatnim naporima Crne Gore u 2022. godini.

Fasilitatorka skupa bila je predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović, a u debati su učešća uzeli studenti, Mladi CPEU, partneri, kao i predstavnici više ambasada evropskih zemalja.

Slovenija 1. januara 2022. predaje predsedavanje Savetom Evropske unije Francuskoj.

Događaj je bio i medijski pokriven. Sljedeći mediji su prenijeli ključne poruke sa debate: