MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PAN-EVROPSKE UNIJE U SARAJEVU (27-29. MAJ 2016.)

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PAN-EVROPSKE UNIJE U SARAJEVU (27-29. MAJ 2016.)

Prijem Crnogorske panevropske unije u članstvo International Paneuropean Union
Na sjednici Predsjedništva Međunarodne panevropske unije donijeta je jednoglasna odluka o prijemu Crnogorske panevropske unije u punopravno članstvo ove najstarije evropske asocijacije koja se bavi pitanjima evropskih integracija i sveevropskog jedinstva. Sjednica je održana u okviru Međunarodne konferencije „Bosna i Hercegovina, Jugoistočna Evropa, Evropska unija: Izazovi integracija i regionalne saradnje u kontekstu globalizacije“, u Sarajevu od 27. do 29. maja.
Na konferenciji je, pored predsjednika Međunarodne panevropske unije Alaina Terrenoira, potpredsjednika, akademika prof. dr Mislava Ježića igeneralnog sekretara prof. dr Pava Barišića bio prisutan veliki broj uglednih članova MPEU gostiju, visokih državnih zvaničnika, diplomata, univerzitetskih profesora i intelektualaca iz više evropskih država: Francuske, Njemačke, Španije, Belgije, Švajcarske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Albanije. Crnogorsku panevropsku uniju su predstavljali generalni sekretar Vladan Lalović, potpredsjednik Đorđe Raičević i član Miro Mulešković. Odluka o prijemu crnogorskog ogranka u veliku i uticajnu panevropsku porodicu ima poseban značaj, ne samo za njegovo dalje jačanje i rad na promociji modernih evropskih vrijednosti i vizije buduće stabilnije i prosperitetnije Evrope, zajedničke kuće svih njenih naroda, nego i za državu Crnu Goru i sve njene građane.
Članovi Međunarodne panevropske unije su usvojili Deklaraciju u kojoj se sa posebnom pažnjom osvrću na međudržavne odnose u zemljama regiona iapeluju na smirivanje tenzija koje su sve izraženije u posljednje vrijeme. Ovaj dio Evrope mora biti stabilan, jer je stabilizacija jedan od uslova na evropskom putu svih njegovih zemalja. Stoga se potpisnici Deklaracije traže veću angažovanost Evropske unije u implementaciji politike stabilizacije. Dalje se na tragu regionalne saradnje daje puna podrška Jadransko-jonskoj strategiji čije su članice: Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna iHercegovina, Crna Gora, Albanija i Grčka geografski, saobraćajno, energetski i intresno tijesno povezane. Panevropska unija poziva sve zemlje EU na jedinstvo u izazovima i krizi u kojoj se nalazimo. Evropski projekt nije upitan pa istovremeno apeluje da politika stabilizacije i proširenja bude bude jedan od najvažnijih tekućih zadataka radi bolje evropske budućnosti.