IZVJEŠTAJ SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE PANEVROPSKE UNIJE U ZAGREBU (21-23 OKTOBAR 2016)

IZVJEŠTAJ SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE PANEVROPSKE UNIJE U ZAGREBU (21-23 OKTOBAR 2016)

Javno saopštenje o učešću crnogorske delegacije na međunarodnoj konferenciji Panevropske unije, održanoj u Zagrebu u periodu od 21. do 23. oktobra 2016., pod nazivom “Integracija ili Dezintegracija Evropske unije- Panevropski odgovor i perspektive integracije u Jugoistočnoj Evropi četvrt vijeka kasnije”.
“U narednim godinama za države Jugoistočne Evrope, koje su ujedno i kandidati za EU članstvo, ključni prioriteti su dobra regionalna saradnja i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Ovo su preduslovi za ispunjenje kriterijuma za priključenje Evropskoj uniji. Zajedno sa vladavinom prava, ove aktivnosti su ključni izazovi u procesu Evropskih integracija. Dakle, ovo će biti u fokusu panevropskih akcija i inicijativa Crnogorske panevropske unije koja će ići u skladu sa ovim ciljevima”, izjavila je predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović na međunarodnoj konferenciji Panevropske unije u Zagrebu.
Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, obratio se učesnicima konferencije, govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Evropi i naglašavajući da je dužnost svih lidera da održe evropsko jedinstvo:” Biće teško se oduprijeti populističkim napadima na evropski projekat koji dolaze i sa lijeve i desne strane. Zadatak svih evropskih lidera je da očuva i obnovi povjerenje u ovaj projekat, i svaki doprinos od Panevropske unije će biti dragocijen”, izjavio je hrvatski premijer.

Govornici na konferenciji su ujedno i predstavnici Panevropskih organizacija iz 14 država, kao i hrvatski Panevropejci, koji su domaćini ovog velikog okupljanja u čast srebrnog jubileja za 25 godina od osnivanja Hrvatske panevropske unije (HPEU), kao i predstavnici hrvatske Vlade i Evropskih institucija, među njima ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, predsjednik Internacionalne panevropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske panevropske unije i ministar nauke i obrazovanja Pavo Barišić, kao i predstavnici Evropskog parlamenta Dubravka Šuica i Marijana Petir.

Panevropska unija je najstariji mirovni pokret za ujedinjenje Evrope koje nije uspio da spriječi izbijanje Drugog svjetskog rata, ali nakon toga, je odlučno učestvovao u kreaciji EU i mira koji sada već postoji 71 godinu u većem dijelu Evrope.

Ovaj pokret budi svijest o zajedničkom identitetu evropskih nacija i država, kao i jedinstvo u različitosti njihovih kultura, duhovnosti, tradicija i drugih specifičnosti koje donose zajedno neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo starog kontinenta. Nadalje, kao predstavnici Crnogorske panevropske unije pored predsjednice, učestvovali su na konferenciji još i generalni sekretar Vladan Lalović i član Mladih Đorđije Đurović.