Delegacija Crnogorske panevropske unije je prisustvovala konferenciji Mladih Panevrope Bavarije u Njemačkoj i Češkoj

Delegacija Crnogorske panevropske unije je prisustvovala konferenciji Mladih Panevrope Bavarije u Njemačkoj i Češkoj

Delegacija Crnogorske panevropske unije je prisustvovala konferenciji Mladih Panevrope Bavarije, koja se održala od 22. do 24. novembra 2019. u Furth im Wald (GER) i Pilsen (CZ).

Konferencija je bila posvećena Crnoj Gori: „Od autsajdera do predvodnika procesa: Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji“. Diskutovalo se na teme iz područija bezbjednosne politike, razvojne politike kao i suživota različitih religija i etničkih grupa, spoljnih uticaja, napretku i problemima u procesu pristupanja EU. Delegaciju CPEU su činili: Vladimir Drobnjak (Predsjedništvo CPEU), Radovan Ognjenović koji se obratio skupu, Nina Perunović (Predsjedništvo Mladih) i Una Vukotić (član CPEU).

Na konferenciji bio je prisutan i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, gospodin Aleksandar Drljević koji je istakao da: “Kredibilna politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u evropsku bezbjednost i prosperitet i tokom prethodnih godina je doprinijela miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Uprkos unutrašnjim izazovima, EU mora nastaviti sa dosljednom politikom proširenja prema našem regionu i zaista se nadam da ćemo uskoro imati pozitivan signal u pravcu otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom, ali i otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”.