CRNOGORSKA PANEVROPSKA UNIJA OBILJEŽILA PET GODINA POSTOJANJA

CRNOGORSKA PANEVROPSKA UNIJA OBILJEŽILA PET GODINA POSTOJANJA

17. maja Crnogorska panevropska unija obilježila je pet godina postojanja. Povodom petog jubileja, CPEU je organizovala događaj “Debate o budućnosti Evrope: pogled iz Crne Gore” u hotelu Ramadi.

Crnogorska panevropska unija (CPEU), tokom petogodišnjeg postojanja, razvijala se kroz projekte u čijem fokusu su Crna Gora i njen integracioni put ka EU. CPEU nastavlja da doprinosi jačanju integracija i konstruktivnom kritikom pomaže da se taj proces odvija brže.

Govornici na događaju bili su: predsjednica CPEU, prof. dr Gordana Đurović; glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić; ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker i predsjednica Mladih CPEU, Milica Muhadinović koja je i moderirala debatu. Događaju su prisustvovali članovi CPEU, predstavnici opština sa kojima CPEU ima potpisan memorandum o saradnji, kao i predstavnici drugih organizacija.

Predsjednica CPEU Gordana Đurović, u uvodnom dijelu podsjetila je, da u maju, kada Evropa obilježava Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, a Crna Gora svoj Dan nezavisnosti i CPEU obilježava svoj jubilej. Predsjednica se osvrnula i na put koji je CPEU prošla od Osnivačke skupštine 17. maja 2016., pa sve do danas. Predsjednica je poručila da će CPEU nastaviti da daje svoj skromni doprinos jačanju ideje evropskih integracija u Crnoj Gori i konstruktivnom kritikom će pomagati da proces ide brže.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker kazao je da su inicijative CPEU značajne i suštinske, kao i sami programi ove organizacije. Ambasador  očekuje da će do kraja mandata ovog sastava Evropske komisije EU imati novu članicu. Crna Gora je blizu na tom putu, sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, što je dobra poruka. On je naglasio da će se u toku predsjedavnja Slovenije održati samit EU – Zapadni Balkan i dodao da se nada da će se postići napredak u odnosu na samit u Zagrebu koji je bio prije 20 godina.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić rekla je da je Crna Gora jedina država kandidat koja ima sva poglavlja otvorena, uključujući potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, na nivo principa. Kordić je rekla da Crna Gora treba da održi imidž predvodnika procesa i da dokaže da može primijeti novu metodologiju i na djelu.

Predjsednica Mladih CPEU Milica Muhadinović navela je da svaka panevropska organizacija, u svojoj strukturi, ima i organizaciju Mladih i da se na taj način gradi i čuva generacijski kontinuitet i energija u Panevropi. Milica je takođe podsjetila i na razne događaje koje CPEU organizuje: debate sa evropskim ambasadorima, sezonske škole, seminare, okrugle stolove.

Izlaganja govornika dostupna su na sljedećem linkovima:

Predsjednica CPEU, Gordana Đurović – https://www.youtube.com/watch?v=Piv4YcNzhfg

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker – https://www.youtube.com/watch?v=-PJJztrXG-U

Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, Zorka Kordić – https://www.youtube.com/watch?v=xLFvacCKeIE