Član predsjedništva mladih CPEU Radovan Ognjenović učestvovao je na internacionalnom seminaru o ekološkoj tranziciji

Član predsjedništva mladih CPEU Radovan Ognjenović učestvovao je na internacionalnom seminaru o ekološkoj tranziciji

Član predsjedništva mladih CPEU Radovan Ognjenović učestvovao je na internacionalnom seminaru “ Ekološka tranzicija: Nove profesije u održivoj ekonomiji“, održana u Milanu od 25-26. novembra 2022. u organizaciji Hršćanskog radničkog pokreta iz Italije – Movimento Cristiano Lavoratori.

Ovom konferencijom obilježili su i 50 godina postojanja i djelovanja ove organizacije koja broji više od 300 000 članova i zalaže se za čovjeka i njegovo dostojanstvo ne samo u sferi rada, već i za čovjeka u potrebi, za čovjeka u nevolji, ali i za evropsko jedinstvo temeljeno na zajedničkim evropskim vrijednostima.

Na seminaru je izmeđuostalog istaknuto kako je ekološka tranzicija samo jedna od nekoliko tranzicija s kojima se savremeni svijet istovremeno suočava (energetska, ekonomska tranzicija, i sl). Naglašeno je i da je pandemija COVID-19, uprkos brojnim negativnim posljedicama koje je ostavila širom planete, ipak podstakla i ubrzan razvoj modernih inovacija, naročito u oblasti digitalizacije, ali i na drugim poljima. Takođe, ljudi su postali svjesniji činjenice da je planeta na kojoj živimo samo jedna i da se stoga svi moramo fokusirati na održivi razvoj. Nemoguće je, međutim, očekivati da cjelokupni troškovi ekološke tranzicije padnu na leđa poreskih obveznika, već je za ostvarenje tog cilja neophodna saradnja svih značajnih aktera, zasnovana na principu solidarnosti. Ekološka tranzicija je među najurgentnijim procesima koje moramo kompletirati i zbog toga što smo svi svjesni vidljivih negativnih efekata klimatskih promjena.