VIDEO: Predsjednica CPEU Đurović: Otvaranje poglavlja 8 potvrda otvorenih vrata EU za Crnu Goru

VIDEO: Predsjednica CPEU Đurović: Otvaranje poglavlja 8 potvrda otvorenih vrata EU za Crnu Goru

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović kazala je da otvaranje Poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju, predstavlja simbolčnu potvrdu da su vrata za evropsku integraciju i za Crnu Goru otvorena, te da nijesmo blokirani u procesu.

Đurović je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da poslije dužeg perioda od 18 mjeseci ponovo imamo međuvladinu konferenciju, te da nema klauzule o balansu u važnom periodu za Crnu Goru.

„Da se dobije jedna nova energija za proces integracija i da se otvori poglavlje koje je za unutrašnje tržište EU vrlo važno jer reguliše antimonopolsko zakonodavstvo“, rekla je Đurović.

Govoreći o poglavljima koja su najosjetljivija, Đurović je istakla da se stalno vraćamo poglavlju koje se odnosi na vladavinu prava.

Govoreći o tome koliko je sada realna 2025-a, kao godina pristupa Evropskoj uniji, Đurović kaže da je rođeni optimista i borac za EU perspektivu Crne Gore.

„Uvijek ću braniti to da je Crna Gora uspješna evropska priča i da je ostvariva do toga perioda. To zavisi od nas. Crna Gora je mnogo puta dokazala da, kada se dobro organizuje, može da bude jako prijatno iznenađenje, mnogo većim i jačim sistemima“, rekla je Đurović.

Mi smo, kaže, mali sistem koji dobrim stavljanjem prioriteta može da postigne ciljeve koji nekad djeluju kompleksni.

„Mislim da su oni svi ostvarivi, mislim da ni 2025. nije nešto Crna Gora ne bi mogla ostvariti, ako se riješimo da to ostvarimo“, istakla je Đurović.

MPEU sprovodi projekat „Prema pregovorima u oblasti politike konkurencije: izazovi za Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru“, koji se odnosi na Poglavlje 8 i koji podržava Balkanski fond za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Članak je objavljen na portalu „European Western Balkans“ i u originalu na Portalu RTCG. Dostupno na: http://www.rtcg.me/vijesti/politika/284029/otvaranje-poglavlja-8-potvrda-otvorenih-vrata-eu.html