Velikim kongresom u Beču obilježeno 100 godina Panevropske unije

Velikim kongresom u Beču obilježeno 100 godina Panevropske unije

Više od 300 Panevropljana i prijatelja Panevropske unije iz cijele Evrope okupilo se na velikom kongresu koji se povodom jubileja, 100 godina od osnivanja Panevropske unije, od 17. do 20. novembra 2022. održao u Beču.

Na kongresu, koji je organizovala Panevropska unija Austrije u saradnji s Međunarodnom panevropskom unijom, govorili su između ostalih Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednica Republike Kosovo; Johannes Hahn, evropski komesar za budžet i administraciju; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije; Karl von Habsburg, predsjednik Panevropskog pokreta Austrije; Pavo Barišić, sekretar Međunarodne panevropske unije i predsjednik Hrvatske panevropske unije; Lukas Mandl, poslanik u Evropskom parlamentu; Gudrun Kugler, poslanik u austrijskom parlamentu; Oleg Dunda, član ukrajinske Rada; Walburga Habsburg Douglas, potpredsjednica Međunarodne panevropske unije i mnogi drugi. Video porukama učesnike kongresa pozdravili su predsjednik Austrije Alexander van der Bellen i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Na panelu o Jugoistočnoj Evropi u okviru konferencije posvećenoj obilježavanju 100 godina Panevrope u Beču, poslata je poruka da preostale države na balkanskom poluostrvu trebaju biti dio EU sada više nego ikada.

Govornici Marianne Beretcz, doskora zamjenica visokog predstavnika u BiH, Lukas Mandl, poslanik Evropskog parlamenta, Milica Muhadinović, asistent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i predsjednica Mladih CPEU, Genc Polo, predsjednik Panevrope Albanija i Andrej Lepavcov, savjetnik ministra spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, dali su osvrt na izazove i mogućnosti napretka u evropskom integracionom procesu. Panelom je moderirala Teodora Lađić, članica Predsjedništva i generalna sekretarka Mladih CPEU.