Terrenoire ponovo predsjednik, Gordana Đurović članica Predsjedništva Međunarodne panevropske unije – odlučeno na Generalnoj Skupštini IPEU u Strazburu

Terrenoire ponovo predsjednik, Gordana Đurović članica Predsjedništva Međunarodne panevropske unije – odlučeno na Generalnoj Skupštini IPEU u Strazburu

Prof. dr Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije izabrana je u Predsjedništvo Međunarodne panevropske unije, a dosadašnji predsjednik Alain Terrenoire potvrdio je svoj novi petogodišnji mandat na čelu ove organizacije.

 Tako je odlučilo 150 zastupnika iz 22 evropske države na Generalnoj skupštini koja je 7-9 februara 2020. godine zasjedala u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

U Predsjedništvo su također izabrani: Bernd Posselt, Johannes Kijas, dr. Dirk Herman Voβ iz Njemačke, Walburga Habsburg Douglas iz Švedske, Jean Paul Picaper iz Francuske, Anna Zaborska iz Slovačke, Rainhard Kloucek iz Austrije, dr. Anna Grünwald iz Mađarske, Carlos Uriarte Sanchez iz Španije, akademik Mislav Ježić i prof. dr. Pavo Barišić iz Hrvatske, dr Franjo Topić iz Bosne i Hercegovine i dr. Andrej Lepavcov iz Makedonije.

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva Anna Zaborska izabrana je za izvršnu potpredsjednicu, Mislav Ježić, Walburga Habsburg Douglas i Dirk Herman Voβ izabrani su za potpredsjednike, Pavo Barišić izabran je za generalnog sekretara, a Johannes Kijas za rizničara Panevropske unije.

Predsjednik Terrenoire u svom govoru se osvrnuo na svoje prethodnike, velike vizionare svoga vremena, osnivača Panevropske unije Richarda Coudenhovea Kalergija i dugogodišnjeg predsjednika nadvojvodu Otta von Habsburga, ali je dao i naglasak na zemlje jugoistoka Europe.

„Što prije moramo u Evropsku uniju integrisati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina“, naglasio je Terrenoire.

Predsjednica Crnogorske panevropske unije podnijela je izvještaj o radu CPEU, koja je jedna od najaktivnijih organizacija u panevropskoj porodici. „Crnogorska panevropska unija osnovana je na desetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore i za nepune četiri godine rada postigla je značajne rezultate. Uspješno smo realizovali dva Žan Mone projekta, koji je podržala EU kroz Erazmus program, organizovali smo deset debata sa evropskim ambasadorima, veliki broj seminara, ljetnjih škola i drugih aktivnosti, te potpisali memorandume o saradnji sa više partnera u zemlji. Veoma smo aktivni i na društvenim mrežama, i doprinosimo da se o evropskim integracijama više razgovara u Crnoj Gori, kao i da se naš glas čuje i preko granica zemlje. Borimo se za Crnu Goru u evropskoj porodici. “, kazala je između ostalog Đurović u svom izlaganju.

Na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Evropskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedanja Hrvatske Savjetom Evropske unije. Osvrnuo se i na zemlje evropskog jugoistoka koje teže članstvu u Uniji. „Hrvatska razumije zemlje tog dijela Europe i vjerujem da će Zagrebački samit u maju biti prilika za definisanje politike za jugoistočnu Evropu u idućem desetljeću. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu“, rekao je Radman.

 

Crnogorsku delagaciju činili su takođe: potpredsjednik mr Rajko Uskoković, generalni sekretar mr Đorđije Brajović, članovi Predsjedništva CPEU Vanja Grgurović i mr Vladimir Drobrnjak, kao i članovi Predsjedništva Mladih CPEU, mr Milica Muhadinović, predsjednica, mr Teodora Lađić, projektna menadžerka CPEU i sekretarka Mladih i članovi Predsjedništva Mladih mr Đorđije Đurović i mr Nina Perunović.