Pročitajte šta je predsjednica CPEU prof. dr Gordana Đurović za Radio Slobodna Evropa rekla o javnom dugu Crne Gore

Pročitajte šta je predsjednica CPEU prof. dr Gordana Đurović za Radio Slobodna Evropa rekla o javnom dugu Crne Gore

Jedan od uzroka prognoziranog pada crnogorske ekonomije u ovoj godini od 12 posto, koji je najveći u regionu, je strukturne prirode jer Crna Gora ima znatno manji sektor industrije koji je mnogo otporniji na efekte zdravstvene krize u odnosu na sektor usluga i turizma, ocjenjuje prof. Gordana Đurović sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

“Recimo, Srbija i Bosna i Hercegovina imaju po 25, odnosno 23 posto bruto dodate vrijednosti od industrije, i dosta su stabilne na kovid turbulencije i onda su stope oscilacije njihovog rasta ili smanjenja manje izražene nego kod zemalja koje su orjentisane ka turizmu, kao Crna Gora”, kaže Đurović za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE).

Prema najnovijoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), crnogorska ekonomija bi mogla da oslabi 12 posto, a sličnu prognozu (12,4 posto) je u svom jesenjem izvještaju objavila i Svjetska banka (SB).

Kompletan intervju: https://www.slobodnaevropa.org/a/za%C5%A1to-se-crnoj-gori-predvi%C4%91a-najve%C4%87i-rast-javnog-duga-na-zapadnom-balkanu-/30894955.html