Predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u okviru projekta „Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan“

Predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u okviru projekta „Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan“

Predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u okviru projekta „Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan“, održanoj 18.10.2023. godine na Univerzitetu Donja Gorica.

Tokom konferencije, govorila je o rizicima i izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. „Integracija je prostor za sve nas, te ne predstavlja gubljenje identiteta. Integracije treba da budu spoljnopolitički fokus naših političkih elita, ne samo deklarativni i populistički, već suštinski sa jasnom koncentracijom ograničenih resursa sa kojima raspolažemo i to u funkciji vremena. Agenda 2030 je jako blizu, ne treba je shvatiti kao poruku razočarenja, već kao izazov za sve nas da ga ispunimo. Puno toga treba da saberemo, oduzmemo, da prođemo kroz integracijski SWOT i da uvijek posmatramo gdje je interes Crne Gore u svakoj integracijskoj godini i kako do njega doći“, poručila je predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović.

Evropski centar Univerziteta u Varšavi, kao lider projekta i Centar za međunarodne odnose, zajedno sa Univerzitetom Donja Gorica i ostalim partnerskim institucijama, dobio je prestižni MFA grant u okviru poziva “Javna diplomatija 2023” za sprovođenje projekta. Ovaj projekat okuplja više partnerskih institucija, uključujući Univerzitet Sv. “Kliment Ohridski” – Bitola; Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju; Institut za istraživanje i evropske studije (IRES – NVO – Sjeverna Makedonija); Atlantski savjet Crne Gore, kao i Univerzitet Donja Gorica. Glavni partner u Poljskoj je Centar za međunarodne odnose.

Ključni cilj projekta je suprotstavljanje ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini, uključujući i klevete protiv Poljske, kao jedne od ključnih država koje podržavaju Ukrajinu, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju sa akterima iz balkanskih država zasnovanu na činjenicama. Bitan element projekta biće otkrivanje i analiza ruskih pokušaja dezinformisanja u vezi sa napadima na Ukrajinu koji se sprovode na Zapadnom Balkanu, posebno u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Projektne aktivnosti usmjerene su ka glavnim kreatorima stavova – akademcima, NVO i novinarima te dvije države.

Projekat uključuje organizaciju radionice u Crnoj Gori, konferencije i seminara u Sjevernoj Makedoniji, konferecije u Varšavi, objavljivanje knjige, kao i nekoliko vebinara i podkasta.