Predsjednica crnogorske panevropske unije Gordana Đurović na gostovanju u “Dobro jutro Crna Goro”

Predsjednica crnogorske panevropske unije Gordana Đurović na gostovanju u “Dobro jutro Crna Goro”

Predsjednica crnogorske panevropske unije i nekadašnja potpredsjednica vlade za evropske integracije profesorka Gordana Đurović gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” 10. aprila, kazala je da podrška država članica EU Planu rasta za Zapadni Balkan znači jasna ekonomska integracija ali koja ima puno političkih uslova. Države članice EU potvrdile su politički sporazum o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu nudi šest milijardi eura dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.
“To je dodatni finansijski instrument koji će biti i amandman na višegodišnji budžet Evropske unije koji se odnosi na pretpristupnu podršku za naš region”, kazala je Đurović na TVCG.
Naš zadatak je da usvojimo reformsku agendu, kao odgovor na plan rasta koji nudi Evropska komisija.
Organizacija civilnog društva mogu pomoći Vladi Crne Gore na putu u EU integracije i sprovođenju Agende rasta svojim različitim projektima. Tako npr. Crnogorska panevropska unija sprovodi projekat „Prednosti Berlinskog procesa u odnosu na alternativne regionalne inicijative: preporuke za Crnu Goru“ (Smart Balkans projekat), koji podržava Vlada Norveške, a koji se bavi kritičkom analizom regionalnih integracija i daje preporuke aosiocima javnih politika u tom kontekstu.
Intervju je dostupan na sljedećem linku: https://fb.watch/rm533NNuDB/