potpredsjednik CPEU mr Rajko Uskoković za Standard: Hoće li avioindustrija biti prošlost ili budućnost privrede?

potpredsjednik CPEU mr Rajko Uskoković za Standard: Hoće li avioindustrija biti prošlost ili budućnost privrede?

Stručnjak za aviosaobraćaj Rajko Uskoković u autorskom tekstu za Standard opisuje trenutno stanje u aviosaobraćaju, ali i šta donosi budućnost za ovu industriju nakon prolaska pandemije Covid-19.

Procjena IATA (krovnog medjunarodnog udruženja avioprevoznika) je da će ovaj virus -kolaps do kraja juna ove godine anulirati oko 3,8 miliona letova i umanjiti prihode avioindustrije za cijelih 314 milijardi dolara, kaže Uskoković.

Dodaje, da ako je optimistička procjena Svjetske trgovinske organizacije da će avioindustrija imati pad od 12.9 odsto ove godine (dok pesimistička ide do 35 odsto) onda se s pravom postavlja pitanje što su perspektive i budućnost najbrže vrste saobraćaja? Najnovije preporuke vlada zemalja koje će prve otvoriti aerodrome i avio linije govore da će to ići postepeno i da će se u unutrašnjosti aviona morati držati distanca, znači da će popunjenost aviona (load factor) biti maksimalno 50 odsto. Ako uporedimo ovaj procenat sa prošlogodisnjim prosječnim svjetskim procentom popunjenosti aviona od 82 odsto (u Evropi je 2019. bila rekordna popunjenost od 85.2 odsto) to znači da će u avionu od 100 mjesta biti 30 putnika manje ili, recimo, u avionu od 300 mjesta biti 96 putnika manje.

Link: https://www.standard.co.me/ekonomija/uskokovic-za-standard-hoce-li-avioindustrija-biti-proslost-ili-buducnost-privrede/

Izvor: Portal Standard, datum: 24.04.2020.