Održana konferencija “Reforma politike proširenja Evropske unije i izazovi za Crnu Goru” u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

Održana konferencija “Reforma politike proširenja Evropske unije i izazovi za Crnu Goru” u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti

Danas je održana konferencija “Reforma politike proširenja Evropske unije i izazovi za Crnu Goru” u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

U uvodnom dijelu, predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović, je istakla da nema alternative članstvu u EU i da Crna Gora mora da iskoristi šansu koju je dobila, jer se individualni pristup neće ponoviti. Prijetnje i rizici su svakako skretanje u populizam, ugrožavanje koncepta građanske države i rast etničke distance.

Predsjednik Odbora za ekonomske nauke, demografiju i antropologiju CANU, akademik Veselin Vukotić, se takođe obratio i poručio da ne želi da zamišlja scenario u kom CG ne ulazi u EU, šta više bilo bi idealno da se to desi što prije da bi društvo moglo da isprati globalne društvene, ekonomske i tehnološke trendove.

U okviru tri panela govorili su: doc. dr Nikoleta Đukanović, prof. dr Jadranka Kaluđerović, mr Bojan Božović, prof.dr Rade Ratković, prof.dr Mehmedin Tahirović, prof.dr Predrag Bjelić, dr Goran Jovetić i doc. dr Milica Muhadinović.

Više na sljedećim linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=8xkRR3UbQCw&t=65s

https://www.youtube.com/watch?v=4zElvp0yZso&t=53s