Održana debata sa ambasadorom Grubišićem u EU Info Centru na temu hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU

Održana debata sa ambasadorom Grubišićem u EU Info Centru na temu hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU

U utorak 11. februara održana je debata Crnogorske panevropske unije u EU Info Centru na temu „Prioriteti hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU“.

Na prvoj debati u 2020. godini gost Mladih Crnogorske panevropske unije je bio ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori NJ.E. gospodin Veselko Grubišić.

Kako su prenijeli prisutni mediji  Crna Gora je lider u evropskim integracijama, a cilj svih je da bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji do kraja mandata sadašnjeg komesara za proširenje Olivera Varheljija, kazao je Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU.

Dobro je, kaže ambasador Hrvatske, što je Varhelji posjetio Crnu Goru. Ohrabruje i njegova poruka da se nada da će bar jedna od šest zemalja Zapadnog Balkana biti spremna za EU do kraja njegovog mandata.“Znamo da je Crna Gora lider proširenja, pa je cilj svih nas da makar Crna Gora bude spremna”, istakao je Grubišić.

Vjeruje i da će situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti prevaziđena.“Neka međusobni dijalog, uključivost i strpljivi dijalog prevladaju i neka se pronađu najbolja rješenja kako bi svi sudionici društva mogli doprinijeti ubrzanju puta prema članstvu u EU”, poručio je Grubišić.

A Hrvatska će se, sa svoje strane i tokom predsjedavanja Savjetu EU, zalagati za nastavak dosljedne i djelotvorne politike proširenja.  “Vjerodostojna politika proširenja vođena načelima sopstvenih postignuća i pravednog uslovljavanja, djelotvorno podstiče reformske procese i jamac je boljitka i stabilnosti Jugoistoka Evrope”, kazao je Grubišić.

A novu metodologiju pregovaranja Evropske unije, kaže predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović, treba čitati pozitivno.“U smislu da je ona namijenjena da napravi proces transparentnijim za sve zainteresovane, da ga bolje razumiju i da ubrza koliko je moguće, za one koji su posvećeni da rade na reformama. Tako da je to jedna vrsta pozitivne konkurencije od koje Crna Gora nikad nije bježala”, kazala je Đurović.

Ambasador Hrvatske smatra da je novi model idealan za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.“Te dvije države kad započnu, one mogu jako mjerljivo ići naprijed, vidjeti nagrađivanje, a političke elite neće moći reći vidite mi smo super, jer radi se o finansijskom nagrađivanju, ako ste ubrzani jednostavno imate više sredstava”, ocijenio je Grubišić.

Snažna Evropa u svijetu punom izazova slogan je Hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, a ambasador te države u Crnoj Gori nada se dobrim vijestima iz Zagreba, gdje se u maju održava samit Unije i Zapadnog Balkana.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je diskusija sa prisutnima, na kojoj su mladi CPEU i drugih organizacija, kao i ostali prisutni postavljali brojna pitanja uvaženom gostu.
Izvor: https://www.cdm.me/

Prezentacija o prioritetima: https://eu2020.hr/Uploads/EUPDev/files/prioriteti-hrvatskog-predsjedanja.pdf

Prezentacija o programu: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2019/Prosinac/199%20sjednica%20VRH/199%20-%201%20Program.pdf

Prezentacija o programu – english version: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti/2019/12%20prosinac/31%20prosinca/web_FINAL_PROGRAMME_EN_FINAL.pdf