Održana debata Crnogorske panevropske unije u EU Info Centru: „Bilateralni odnosi Crne Gore i Italije- evropski kontekst“

Održana debata Crnogorske panevropske unije u EU Info Centru: „Bilateralni odnosi Crne Gore i Italije- evropski kontekst“

Poslednja debata sa diplomatskim predstavnicima evropskih zemalja za 2019. godinu održana je u četvrtak 5. decembra 2019. u organizaciji Mladih Crnogorske panevropske unije i uz podršku EU Info Centra.
Naš sagovornik je bio NJ.E. gospodin Luka Celioli, ambasador Italije u Crnoj Gori, uz fasilitaciju prof. dr Gordane Đurović, predsjednice Crnogorske panevropske unije.

Ambasador Italije je iznio stav svoje zemlje da Evropa nije cjelovita bez uspješno integrisanih država Zapadnog Balkana. Istakao je da Italija posebno cijeni regionalnu politiku Crne Gore, te da iako geografski mala država, igra značajnu ulogu u stabilnosti cijelog zapadnobalkanskog regiona.

Ambasador Celioli je podsjetio na izvanredne bilateralne odnose Crne Gore i Italije, koji su posebno ojačani savezništvom u NATO-u. Podijelio je dosadašnja iskustva saradnje kroz mnogobrojne italijanske investicije, podrške u reformama pogotovo u dijelu vladavine prava, saradnju u oblasti kulture i obazovanja, te sveukupnoj podršci u evrointegracionom procesu. Kroz opis prošlih odnosa ukazao je na veliki jubilej u italijansko-crnogorskim odnosima, tj. 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.

Posebno se osvrnuo na dosadašnju saradnju na polju kulture, gdje je naglašen značajan broj prekograničnih projekata, a u kojima participiraju subjekti iz Crne Gore i Italije.
Na kraju, govorio je i o ulozi Italije u Evropskoj uniji i trenutnim izazovima na evropskoj i svjetskoj sceni.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je diskusija sa prisutnima, na kojoj su mladi CPEU i drugih organizacija, kao i ostali prisutni postavljali brojna pitanja uvaženom gostu.