CPEU PODRŽAVA ZAJEDNIČKU Deklaraciju PEU BUGARSKE I PEU MAKEDONIJE O REŠAVANJU BILATERALNIH PITANJA

CPEU PODRŽAVA ZAJEDNIČKU Deklaraciju PEU BUGARSKE I PEU MAKEDONIJE O REŠAVANJU BILATERALNIH PITANJA

Crnogorska Panevropska unija podržava inicijativu i Zajedničku deklaraciju PEU Bugarske i PEU Makedonije, pozivajući vlade da u dobroj vjeri riješe bilateralna pitanja i prevaziđu sve prepreke koje bi mogle ometati napredak Sjeverne Makedonije ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Verujemo da je ovo odlična inicijativa i ključno je da panevropska mreža podržava proces evropskih integracija Zapadnog Balkana. Štaviše, nadamo se da će ovo pitanje između Bugarske i Sjeverne Makedonije biti riješeno što je prije moguće i da će Sjeverna Makedonija zajedno sa Albanijom otvoriti pregovore sa EU do kraja 2020. godine.


DEKLARACIJA:

„POZIVAMO VLADE BUGARSKE I REPUBLIKE SJEVERNE MAKEDONIJE DA RIJEŠE U DOBROJ VJERI BILATERNA PITANJA

Od svog osnivanja 1922. godine Pan-Europa promoviše ujedinjenje Evrope. Danas mi nastavljamo svoju misiju poboljšavajući završetak ovog procesa – integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU. Pozdravljamo odluku Savjeta EU iz marta 2020. koju je odobrio Evropski Savjet, da otvori pregovore o pristupanju sa Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Bugarska kao država članica podržala je konsenzus shvatanjem da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja važni elementi procesa proširenja. Štaviše, mi podsjećamo na ključnu ulogu Bugarske koja je predsjedavala Savjetom EU 2018. godine kada je vratila proširenje na evropsku agendu. Takođe pozdravljamo odlučnost, koju je pokazala Republika Sjeverna Makedonija, za postizanjem EU reformske agende, ispunjavanjem uslova za otvaranje pristupnih pregovora. S obzirom na gore navedeno, verujemo da različiti pogledi na prošlu istoriju dvaju zemalja ne bi trebalo da predstavljaju prepreku njihovoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. S tim u vezi, pozivamo vlade i institucije Bugarske i R. S. Makedonije da nastavite sa komunikacijom u dobroj namjeri i prevaziđite sve prepreke koje bi mogle metati napredak S. Makedonije ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. Dvostrani dobrosusjedski odnosi između Bugarske i R. S. Makedonije trebalo bi da budu izgrađeni na osnovu uzajamnog poverenja, poštovanja, ekonomskog razvoja, kulturne razmjene i razumijevanja jedni drugih, ali, takođe, na nesporno pravo samoopredeljenja i principa i vrijednosti EU. U potpunosti podržavamo aktivne mjere koje će približiti bugarsku i makedonsku naciju zajedno, izbjegavajući negativnu retoriku koja se koristila proteklih decenija na nesreću podjela u našem odnosu. Uvjereni smo da će progresivnim napredovanjem u procesu evropskih integracija R. S. Makedonija uz podršku i mentorstvo Bugarske, veze između dvije nacije postati još jače, a to će doprinijeti pojačanom osjećaju evropskog zajedničkog duha, razumijevanja i saradnje u odnosima dvaju zemalja.“


TRENUTNO POTPISANA OD:

Gergana Passy (PanEuropa Bugarska)
Andrej Lepavcov (PanEuropa Republika Sjeverna Makedonija)
Walburga Habsburg Douglas (PanEuropa Švedska)
Rainhard Kloucek (PanEuropa Austrija)

Gordana Đurović (PanEuropa Crna Gora)
Laris Gaiser (PanEuropa Slovenija)
Carlos Uriarte Sanchez (PanEuropa Španija)
Jean-Paul Picaper (Member of the Presidency of PanEuropa Francuska)
Ihor Zhaloba and Igor Gavrylov (PanEuropa Ukrajina)