Đurović upozorava: Hrvatska može da nam blokira ulazak u EU

Đurović upozorava: Hrvatska može da nam blokira ulazak u EU

Iskustva politike proširenja, posebno u novijim talasima, poznaju različite forme blokade procesa pregovora, u različitim fazama, što ne ide u prilog jačanju regionalne i dobrosusjedske saradnje. To je bio slučaj npr. u pregovorima pristupanja Slovenije (Italija) i Hrvatske (Slovenija). Isti mehanizam koristila je nadalje i sama Hrvatska prema Srbiji, u postizanju saglasnosti o otvaranju pojedinih poglavjla. Kada je u pitanju Crna Gora, Hrvatska tu mogućnost nikada nije koristila. Sad taj rizik postoji – ocijenila je nekadašnja ministarka evropskih integracija Gordana Đurović za Radio Slobodnu Evropu.
Đurović je za RSE ocijenila da je ovo „samo jedno upozorenje kako sa deficitom diplomatskog iskustva možemo da poremetimo odnose koje smo dugo njegovali“.
Ona je podsjetila da je Crna Gora sa susjedima, pa i Hrvatskom, godinama imala dobrosusjedske odnose, koje i dalje treba njegovati. Ona se, ipak, nada da će se stvari popraviti, jer bi, u suprotnom, to moglo usporiti integracije Crne Gore.
Đurović, koja je od 2004. do 2010. godine bila na pozicijama potpredsjednice Vlade ili ministarke zadužene za evropske integracije, smatra da je „optimalno vrijeme za završavanje tih pregovora prošlo“. A to je bilo prije nego što je Hrvatska postala članica EU, kada je nama to Evropska komisija prijateljski sugerisala. Bilo je to 2007. do 2010. godine – navela je ona.