Ambasada Francuske uručila orden viteza Nacionalnog reda Rajku Uskokoviću, potpredsjeniku CPEU

Ambasada Francuske uručila orden viteza Nacionalnog reda Rajku Uskokoviću, potpredsjeniku CPEU

U okviru konferencije posvećene borbi protiv sajber kriminala, potencijalnim opasnostima i iskustvima Francuske, koju je danas organizovalo Udruženje francusko-crnogorskih kompanija u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, ambasador Francuske gospodin Kristijan Timonije, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore, rektora Univerziteta, gospodina Vladimira Božovića, predstavnika Privredne komore i predstavnika crnogorskih i francuskih preduzeća, uručio je orden viteza Nacionalnog reda za zasluge članu predsjedništva i potpredsjedniku Crnogorske Panevropske unije Rajku Uskokoviću.

Ambasador je dodao da pomenuti rezultati ne bi bili mogući bez ličnih kvaliteta gospodina Uskokovića, njegove otvorenosti, posvećenosti, upornosti i velikodušnosti, što prepoznaju svi koji imaju priliku da sa njim sarađuju.

Govor Rajka Uskokovića

Izuzetno sam zahvalan Republici Francuskoj i njenim institucijama da mi se dodijeli Orden viteza nacionalnog reda za zasluge, a posebno sam počastvovan što sam orden primio od njegove ekselencije, g-dina ambasadora Kristijana Timonijea, jer je za mene to dodatna čast i istovremeno značajna obaveza da u narednom periodu radim sa još više entuzijazma na unapređenju ekonomskih odnosa Francuske i Crne Gore.

Za prijateljsku zemlju Francusku vežu me samo lijepe uspomene. Prije 20 godina krenula je iz tadašnje, ali i iz današnje perspektive, velika poslovna avantura uspostavljanja avio-letova između Pariza i Podgorice i povezivanje dvije zemlje najbržim putem. Nije bilo nimalo lako pozicionirati se na tako zahtjevnom tržištu jer je taj angažman tražio veliki trud, odricanje i strpljenje. Od 2003. godine i nekih 50-ak turista iz Francuske ka Crnoj Gori – poslije 10 godina nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz prevozila je godišnje 50.000 francuskih turista, a Francuska je tih godina bila zemlja sa ubjedljivo najvećim brojem turista iz Evropske unije u našoj državi! Misija je bila ispunjena jer smo uspjeli da približimo dvije zemlje i ojačamo turističke, diplomatske i kulturne veze.

Ta decenija provedena u najljepšoj evropskoj aveniji, Šanzelize, prošla je nevjerovatno brzo, kao u snu. Osim angažmana u avijaciji, obavljao sam i ulogu privrednog predstavnika i pokušao da uspostavim saradnju sa ostalim privrednim djelatnostima, a sve u cilju jačanja ekonomskih odnosa. Jer, samo je ekonomija danas u stanju da prevaziđe sve nesporazume, da približi narode, pojača kulturne razmjene, ojača diplomatske snage i vodi ka prosperitetu i usavršavanju. Zbog toga je Francuska neophodna Crnoj Gori i zato Crna Gora može da uči od Francuske.

Povratkom u Crnu Goru stigao je novi izazov u vidu zaštite naše prirode i okruženja. Pojedina prirodna dobra, Ustavom proklamovane jedine ekološke države u Evropi, bila su bila u opasnosti. Počeo sam da se bavim zelenom ekonomijom i ekologijom, nadajući se da će trud dati rezultate. I stigao je 2018.godine kada je na velikom međunarodnom tenderu, koji je predviđao da se iz Crne Gore trajno izvezu desetine hiljada opasnog materijala, pobijedio projekat francuske firme VALGO, čiji sam predstavnik za region i danas.
Uporedo je došla i pozicija predsjednika Udruženja francusko -crnogorskih kompanija i stvaranje mreže privrednika, ali i prijatelja naše dvije zemlje. Jer, prijateljstvo i povjerenje su uslov za sve uspjehe u životu, teško se stiču, a lako se gube.

Poštovana ekselencijo,
dragi prijatelji,
zahvaljujem se na velikoj počasti i istovremeno velikom izazovu da se u narednom periodu solidarnost između naših zemalja učvrsti i dostigne nivo prosperiteta. Biće mi izuzetno drago ako u narednom periodu mi iz Crne Gore budemo ekonomski partneri velikoj zemlji, u svakom smislu velikoj Francuskoj.

Neka živi vječno prijateljstvo Francuske i Crne Gore!