CPEU delegacija učestovala je na uspješno realizovanoj konferenciji Panevropske unije Hrvatske u Splitu

CPEU delegacija učestovala je na uspješno realizovanoj konferenciji Panevropske unije Hrvatske u Splitu

U Splitu je 25-27 oktobra održana međunarodna konferencija Hrvatske panevropske unije ‘Ishodi izbora za Evropski parlament 2019. i izbori pred Evropskom unijom – Prema predsjedavanju Hrvatske u Savjetu Evropske unije’. Konferencija koja je održana u dvorani dr. Karla Balića u Franjevačkom klerikatu u Splitu, okupila je brojne predstavnike javnog i političkog života iz Hrvatske i mnogih evropskih zemalja. Na njoj su učestvovali i govorili predstavnici hrvatskih vlasti, zastupnici u Evropskom parlamentu te članovi panevropskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Švedske, Francuske i Austrije.

Ispred Crnogorske panevropske unije, na konferenciji su izlagali, prof. dr Gordana Đurović, predsjednica CPEU, na temu: Izazovi ispred EU – pogled iz zemalja proširenja, i mr Milica Muhadinović, predsjednica Mladih CPEU, koja se skupu obratila izlaganjem na temu problema mladih u zemljama regiona danas.

„Evropski izbori su iza nas i građani su jasno poručili svojim izborom da su i pored svih izazova koje ima Evropska unija u najvećem dijelu za proevropsku politiku. To ohrabruje, ali i obavezuje da se ozbiljnije razmišlja o budućnosti Evropske unije. Uskoro ćemo dobiti i novu Evropsku komisiju u kojoj će Hrvatska s potpredsjednicom Evropske komisije Dubravkom Šuicom nedvosmisleno imati jako važnu ulogu, budući da će biti zadužena za demografiju i demokratiju. Uvjeren sam da će gospođa Šuica svojim radom bitno pridonijeti upravo raspravama u oblikovanju Evropske unije, vodeći istodobno računa i o zemljama našega susjedstva koje žele postati članice EU-a. Upravo o ovim temama, ali i skorijem hrvatskom predsjedanju Evropskom unijom, razgovaramo na panevropskom skupu u Splitu s kojeg su poslate i jasne panevropske i proevropske poruke“, istakao je akademik Ježić predsjednik HPEU. Sa skupa je poslata i Deklaracija učesnika.

Panevropska unija je organizacija koja od 1922. godine, kada je i nastala, zagovara sveevropsko jedinstvo, a upravo su mnogi članovi Panevropske unije bili začetnici ideje Evropske unije. Ova organizacija u Hrvatskoj djeluje od 1991. i dala je veliki doprinos u ključnim trenutcima moderne hrvatske istorije. Danas je u Evropskom parlamentu više od 50 zastupnika koji su ujedno i članovi panevropskih organizacija u svojim zemljama.

Organizaciju konferencije podržali su: Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, Ministarstvo kulture, Konrad Adenauer Stiftung, Hanns Seidel Stiftung, Robert Schuman Stiftung, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.